top of page
INREDNINGSBUTIK - DESIGNBYRÅ - HOMESTYLING

 

LOKALA KONSTHANTVERKARE

I de gamla fabrikshusen i Gustavsbergs hamn finns ett 90-tal konstnärsateljéer i kollektivet G-studion. Några av konstnärerna är representerade hos oss i butiken med främst keramik men även skulptur och bildkonst. 

Jonas Lindholm

Keramiker Jonas Lindholm är född i Lund 1963. Han utbildade sig på Konstfack under åren 90-95. Sedan dess har han haft sin ateljé i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik där han tillverkar sin vackra keramik i enkel och avskalad design.

Jonas Lindholm berättar själv om hur han tillverkar sina produkter:

Mari Koort

Mari Koort som bor i Björknäs vid Skurusundet med ateljé i porslinsfabriken, är född 1962 och uppvuxen i Uppsala. Mari har efter några verksamma år som jurist omskolat sig till konstnär.

Idag är Mari verksam både med måleri (främst olja), skulptur (lera, gips, betong) samt foto. Jämte konstnärskapet arbetar hon med scenografi inom TV- och Filmproduktion.

Petra Skogh

Petra arbetar som keramiker och har sin ateljé i G-studion i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik där hon har förmånen att få arbeta nära många andra konstnärer och konsthantverkare.

Eva Skarbäck

Jag är verksam på Djurö och har varit yrkesverksam som keramiker sedan 1990. Jag arbetar helst med keramik, porslin och glas för att jag uppskattar materialets formbarhet och det motstånd som det erbjuder mig. Konstrasterna som det skira porslinet ger mot det färgstarka och robusta lergodset. Har bl.a. ställt ut på Mobila Konsthallen, Arvika Konsthantverk, Liljevalchs vårsalong, Sintra och Kaolin.

Rickard Palmkvist

I Rickards arbete fokuserar han på CO2-problemet och använder sig av lokala material som lokala leror och lokala mineraler i sina hantverk. Och hur kan han då bidra till Minskning av den globala uppvärmningen. Det är dags för pottarna att tänka mer "grön"!, säger Palmkvist. Som potter är han väldigt traditionell, lärde sig av hantverket på en gammal fabrik i Sverige som gör saltglassad hushållsartiklar. I hans arbete använder han lokala leror som han själv gräver och bearbetar.

Hisako Mizuno

Hisako Mizuno (född 1968) verksam i Gustavsbergs gamla porslinsfabrik. Hisako arbetar främst med gipsformar och gjuter tekannor, koppar och många olika typer av ljusstakar. Tekannornas former är oväntade och ofta lekfulla med tydliga associationer till naturen. Med inspiration från Öland har Hisako gjort små hus som kan användas som värmeljushållare. 

Jan Landqvist

Kom direkt 1967 från Konstfack till Gustavsbergsfabriken och blev den första heltidsanställde formgivare på sanitetsporslin. Han formgav wc-stolar, urinaler, tvättställ och drickfontäner i en ny mjuk och modern design som samtidigt var funktionell. 1975 lämnade Landqvist Gustavsbergs för att övergå till egen designverksamhet.

Joanna Gunther

Min arbetssätt är ganska impulsiv och experimentell. Jag testa nya saker för att se var de kommer att lida mig. Jag har en gedigen kunskap om det material som jag har arbetat med sedan 1995. 

från själva Joanna Gunter

bottom of page